- ειδώλιο
- Μικρό άγαλμα κατασκευασμένο από πηλό, πέτρα, ξύλο, χαλκό ή ελεφαντοστό. Τα πρώτα ε. εμφανίζονται ήδη στους πολιτισμούς της ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου. Πρόκειται για αγαλμάτια, κυρίως λίθινα, που παριστάνουν γυναικείες μορφές με ιδιαίτερα τονισμένα τα χαρακτηριστικά του φύλου και υπερβολική ανάπτυξη των γλουτών (στεατοπυγία). Τα ε. φαίνεται ότι έπαιζαν κάποιο ρόλο στις μαγικές τελετουργίες για την πρόκληση της γονιμότητας. Στη νεολιθική περίοδο η ιδέα της γονιμότητας, η οποία εκφράζεται με τις παχύσαρκες γυναικείες μορφές των ε., δεν είναι πια συνδεδεμένη μόνο με την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη φύση και συγχέεται με την ιδέα της γονιμότητας της γης, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτικών πληθυσμών της εποχής αυτής. Χαρακτηριστικά της πρώτης νεολιθικής περιόδου είναι τα ε. του Σέσκλου. Τα περισσότερα από αυτά αποδίδουν παχύσαρκες γυναίκες, που υποβαστάζουν το στήθος τους. Πρόκειται πιθανότατα για τη θεότητα της ευφορίας, τη Μητέρα Γη. Η ιδέα της αντρικής γονιμότητας αποδίδεται πολύ σπανιότερα με τα ιθυφαλλικά ε. Κατά τη δεύτερη νεολιθική περίοδο –περίοδος Διμηνίου– τα ε. εμφανίζονται πολύ σχηματοποιημένα, σχεδόν σανιδόμορφα.
Ανάμεσα στα ε. της εποχής του χαλκού, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα κυκλαδικά, τα οποία είναι πάντοτε μαρμάρινα και βρίσκονται κυρίως σε τάφους. Τα περισσότερα παριστάνουν γυναικείες μορφές και μόνο ελάχιστα και χρονικώς μεταγενέστερα απεικονίζουν αντρικές. Η γυμνή γυναικεία μορφή παριστάνεται με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τα πίσω και τα χέρια διπλωμένα λίγο πιο κάτω από το στήθος. Το βάθος των ε. είναι πολύ μικρό και ελάχιστες λεπτομέρειες δηλώνονται στο πρόσωπο και στο σώμα. Πολυάριθμα και ωραιότατα είναι επίσης τα ε. της μεσομινωικής και υστερομινωικής περιόδου της Κρήτης. Συνήθως απεικονίζονται με ενδυμασία και πολλά από αυτά διαθέτουν περίτεχνες κομμώσεις.
Μεταξύ των ε. της γεωμετρικής εποχής –τα περισσότερα είναι χάλκινα– κυριαρχεί η αντρική μορφή του πολεμιστή. Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τα ε. της προϊστορικής εποχής, από τα γεωμετρικά ε. απουσιάζει τελείως το φυσιοκρατικό πνεύμα. Εκείνο που ενδιαφέρει τον καλλιτέχνη των χρόνων αυτών είναι η κίνηση και όχι η απόδοση των διαφόρων μορφών. Στα ελληνιστικά χρόνια υπάρχει μεγάλη παραγωγή ε. και πολλά από αυτά είναι αληθινά κομψοτεχνήματα. Περίφημα είναι τα πήλινα της Τανάγρας, που διακρίνονται για τη φυσικότητα της στάσης τους και την κομψή ενδυμασία.
* * *το (Α εἰδώλιον και εἰδωλεῑον)μικρό άγαλμααρχ.ειδωλείο.
Dictionary of Greek. 2013.